zaterdag 20 oktober 2012

Achtergrondinformatie en bronvermelding 'Sprong in het diepe'

De gebeurtenissen in Sprong in het diepe zijn gedeeltelijk gebaseerd op historische feiten en een bestaande omgeving, die ik heb verwerkt in dit verhaal. De rest is ontstaan in mijn fantasie. Bas, Marieke en Herman zijn gefingeerde personages.

Het verhaal is een mix van feiten en fictie.
De volgende feiten zijn verwerkt in Sprong in het diepe:

·       Het Pieterpad: Etappe 16 start in Braamt en eindigt in Millingen aan de Rijn. Etappe 17 start in Millingen aan de Rijn en eindigt in Groesbeek. Zie: http://www.pieterpad.nl/.
·       De veerdienst tussen Pannerden en Millingen aan de Rijn vaart dagelijks heen en weer over de Rijn.
·       De scheepswerf (Bodewes) in Millingen aan de Rijn bestaat sinds 1837 en is nog steeds in gebruik.
·       De Millingerwaard is een bestaand natuurgebied,  midden in dit natuurgebied ligt de Millinger Theetuin. Ooit stonden er vanaf Nijmegen tot Millingen aan de Rijn diverse steenfabrieken, daarvan is momenteel nog maar één in werking zijnde steenfabriek over. Het restant van de oude steenfabriek in de Millingerwaard is nog steeds te vinden.
·       Op 2 november 1966 heeft Wendel Olde Olthof-Kersten, wonende aan de Prinses Irenestraat in Millingen aan de Rijn, haar 5 kinderen Clara (7), Lucia (5), de tweeling Thomas en Johannes (bijna 4) en Theresia (2) met bijlslagen om het leven gebracht. Het heeft zich afgespeeld omstreeks halfzeven in de ochtend, als de kinderen nog liggen te slapen. Naar verluidt leed Wendel aan waandenkbeelden en was zij al jaren onder behandeling van een psychiater. Zij zou bang zijn geweest om weer terug naar Zuid-Afrika te gaan (waar zij eerder met haar man woonde) en zou daarom tot deze daad zijn gekomen. De moeder kwam na de moord terecht in een psychiatrische inrichting en heeft later zelfmoord gepleegd. Een reportage met daarin het interview met de inmiddels 80-jarige vader van de kinderen (Johan Olde Olthof, wonend in Zuid-Afrika, waar hij een schoenfabriek runt) is in 2010 gepubliceerd in diverse regionale dagbladen en het Millings Jaarboek.

Bronvermelding:

  • De tragedie van Millingen (1966) - Jan Bouwhuis - Millings Jaarboek 2010 - Pagina 33 t/m 39.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten